Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wijnlandschap Zuid-Limburg | Bouwen aan vier wijndomeinen

Door klimaatverandering schuift de wijnbouwzone steeds verder op naar het noorden. Het landgebruik past zich langzaam aan, aan de veranderende weersomstandigheden en waterhuishouding. Inmiddels kent Zuid-Limburg enkele tientallen wijndomeinen die internationaal hoog gewaardeerde wijn produceren. Meer dan bij andere vormen van landbouw staat bij wijnbouw de ‘wijncultuur’ centraal; een cultuur die verder gaat dan productie en consumptie maar ook staat voor ‘het goede leven’.

Een kwalitatief landschap en een goede balans in het natuurlijke systeem is ook onderdeel van deze ‘wijncultuur’ en de verwachting is dat wijnbouw een steeds grotere rol gaat spelen in het aanzien en de beleving van het Zuid-Limburgse landschap.

HeusschenCopier is op uiteenlopende wijzen op verschillende plekken betrokken bij opgaven die dit nieuwe ‘wijnlandschap’ met zich mee brengt. Deze ondernemers hebben weliswaar elk een eigen filosofie en bedrijfsvoering maar wat hun bindt is het streven naar kwaliteit en het neerzetten van een goed product met een representatieve uitstraling in een landschap dat daar bij past.

In Houthem-St. Gerlach is voor Chateau St. Gerlach, onderdeel van Oostwegel Collection, vormgegeven aan een geheel nieuwe wijngaard. In lijn met de zelfvoorzienende gedachte die het landgoed van oudsher kenmerkte is de wijngaard ingebed in het landgoedensemble met de bedoeling dat deze in de toekomst voorziet in de wijnbehoefte van het hotel.

Voor Wijndomein St. Martinus is HeusschenCopier op twee locaties (Rott en Fromberg) betrokken bij de positionering en landschappelijke inpassing van nieuwe productiefaciliteiten als wijnkelders, bottel- en educatieruimtes. Met een representatieve uitstraling van het bedrijf, waar landschap nadrukkelijk onderdeel is van de wijnbeleving en -productie, wordt recht gedaan aan de hoge kwaliteit van het product en wordt actief bijgedragen aan de uitbouw van de ‘wijncultuur’.

Voor Wijndomein Holset vormt de uitbreiding van de wijngaarden en de landschappelijke karakteristieken aanleiding voor de ontwikkeling van een dorpsmantel ‘nieuwe stijl’, waarin niet de traditionele boomgaarden en huisweides de omlijsting van het dorp vormen maar wijnstokken. Nieuw landgebruik wordt daarmee op gebiedseigen wijze ingebed in het landschap.

Locatie                                                                 

Opdrachtgever                                                                                                              

Jaar

Team

Houthem-St. Gerlach, Fromberg (Wijlre), Rott (Vijlen), Holset (Vijlen)

Oostwegel Collection, Wijndomein St. Martinus, Wijndomein Holset

2017-heden

Marc Heusschen, Ramón Copier, Pim Lucassen